ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA TOPLOVODI ZA NASELJA SLAVONIJA I i II – PROJEKT ZAMJENE DOTRAJALIH TOPLOVODA

Dana 12.02.2020. godine je održana završna konferencija projekta Toplovodi za naselja Slavonija I i Slavonija II – projekt zamjene dotrajalih toplovoda. 

Ukupna vrijednost ovoga projekta sanacije dotrajalih toplovoda iznosila je 12,9 milijuna kuna. Dio od 3,7 milijuna kuna sufinancirala je Europska unija iz Europskog fondova za regionalni razvoj, dok razliku od 8,3 milijuna kuna financira Brod-plin d.o.o. iz vlastitih sredstava putem dugoročnog kredita s rokom otplate od 10 godina.

Višestruko smanjenje gubitaka, uspostavljanje stabilnosti isporuke toplinske energije, smanjenje emisije CO2 te smanjenje računa za krajnje korisnike – koristi su koje su stanovnici slavonskobrodskih naselja Slavonija I i II dobili nakon što je okončan projekt zamjene dotrajalih toplovoda.

Završetkom radova na dobitku su, ne samo stanovnici ova dva naselja, nego cijeloga grada, prvenstveno zbog smanjenja štetnih emisija CO2 u zrak kojeg udišu svi. Zamjenom dotrajalih toplovoda osigurana je kvalitetnija isporuka toplinske energije bez prekida koji su ranije bili izazvani čestim puknućima starih cijevi, a radovi su doveli i do smanjenja transportnih gubitaka, čime se dugoročno osigurava stabilnost cijene i osiguranje opskrbe toplinskom energijom.

– Ovaj projekt samo je dio ulaganja u Centralni toplinski sustav u koji smo do sada uložili ukupno 16,8 milijuna kuna. Mi smo još 2012. godine staro mazutno postrojenje zamijenili novim plinskim, u što smo uložili 2,7 milijuna kuna, dok smo 2014. godine ulaganjem od milijun kuna zamijenili pumpno postrojenje. Kako je već istaknuto, u toplovode je uloženo 12,9 milijuna kuna. Rezultati svih tih ulaganja najbolje se vide kroz brojčane pokazatelje. Smanjili smo emisiju CO2 za ukupno dvije i pol tisuće tona, a na godišnjoj razini ostvarena je ušteda od 3.900.000 kWh toplinske energije. ‘Prevedeno’ u kune ostvarena je godišnja ušteda od 975.000 kuna – kazao je Dalibor Bukvić, direktor Brod plina, iskoristivši ovu prigodu zahvaliti se i izvođačima radova, tvrtkama Monter i Multigrad, koje su, kako je istaknuo, svojim radom omogućile da se predviđeno trajanje obustave isporuke tople vode od pet, odnosno, četiri tjedna, svede na svega tri tjedna za oba slavonskobrodska naselja.

Zahvalnost za strpljenje iskazao je i stanovnicima Slavonije I i II, na čijem je području, zamjenom 2,6 kilometara dotrajale toplinske mreže, već sada gubitak u distribuciji smanjen s 21 na 4 posto.

Leave Comment