Brod-plin d.o.o. dovršio izgradnju CNG punionice – OTVORENJE 26.10.2021.

Zbog uporabe vozila na gorivo CNG ostvaruju se znatne financijske uštede (30 do 40 %) u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori, ali posljedično dolazi i do velikog smanjenja onečišćenja koje nastaje u prometu.

Nakon što su prošle godine izvršeni građevinski radovi, te su u svibnju ove godine završeni i radovi na ugradnji opreme na CNG punionici  (eng. CNG – compressed natural gas, hrv. SPP –  stlačeni prirodni plin), ista je ispitana te je u fazi probnog testiranja.

CNG punionica u Slavonskom Brodu je kontejnerskog tipa sa ugrađena dva agregata za punjenje stlačenog plina u vozila – jedan za automobile (s dva priključka) i jedan za autobuse i kamione (s jednim priključkom). Punionica stlačenog prirodnog plina za vozila će prirodni plin u plinovitom stanju tlačiti na tlak od 250 bara pri 15 °C, a koji se koristi za pogon motornih vozila (automobili, autobusi, kamioni). Punionica se gradi kao “Javna postaja za opskrbu gorivom”, a radno vrijeme će joj biti, za početak, najmanje u dvije smjene dok bi u konačnici trebala biti dostupna 24 sata. Predviđene su dvije prometne trake: jedna za automobile i jedna za autobuse i kamione (teška vozila).

Punjenje plina u vozila na budućoj slavonskobrodskoj punionici će biti moguće tek nakon što sustav provjeri (za par sekundi) „solventnost” kupca, jer će se naplata obavljati isključivo putem kartica (tekućeg računa, kreditnih kartica, specijaliziranih kartica za prijevoznike, kartica Brod-plina itd.).

Europa ima preko 3500 CNG punionica

U Hrvatskoj danas postoji ukupno pet punionica, a Punionica CNG u Slavonskom Brodu će bit jedina od Zagreba do Beograda. Trenutno su u funkciji dvije zagrebačke punionice (jedna za javne namjene i druga samo za potrebe ZET-a), jedna u Rijeci (javne namjene) i jedna u Puli (samo za potrebe javnog gradskog prijevoza).

Europa ima preko 3500 CNG punionica od čega samo u Italiji 1063 (sa više od milijun vozila), a u Njemačkoj 868. Od susjednih zemalja najviše punionica na stlačeni prirodni plin ima Srbija (25), slijede Mađarska (21), Slovenija (5) i BiH (3). Obližnja Austrija ima čak 170, Švicarska 146, a Bugarska 118 punionica.

Ovim projektom Brod-plin želi unaprijediti svoje poslovanje, što bi se i trebalo ostvariti zbog strateškog prometnog položaja Slavonskog Broda u Hrvatskoj i velikog prometa koji se odvija na autocesti A3 (Zagreb-Lipovac). Značajan broj prijevoznika u Europi koristi vozila na stlačeni prirodni plin i zbog toga je lokacija ove punionice (na spoju Sjeverne vezne ceste i Ulice Čavlički kraj) vrlo dobra jer se nalazi u blizini autoceste.

Veliku korist bi trebao ostvariti i grad Slavonski Brod i njegovi stanovnici jer izgradnjom CNG punionice ostvaruju se infrastrukturne pretpostavke za masovnije korištenje vozila na stlačeni prirodni plin koji je ekonomski i ekološki prihvatljiviji.

Zbog uporabe vozila na CNG ostvaruju se znatne financijske uštede (30 do 40 posto) u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori, ali posljedično dolazi i do velikog smanjenja onečišćenja koje nastaje u prometu. Osim smanjenja emisije CO2 (oko 30 posto) i do 95 posto smanjenja NOx i sumpora, u potpunosti anulira lebdeće čestice (PM10 i PM2,5) koje u značajnom mjeri onečišćuju zrak u Slavonskom Brodu i okolici i povećavaju rizik od respiratornih bolesti. Pozitivna posljedica korištenja je i manja buka motora vozila i to za 10db, odnosno 50 posto.

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo Vam na raspolaganju.

KONTAKT

Leave Comment