OTVORENA punionica stlačenog prirodnog plina SPP

Građanima Slavonskog Broda od 26. listopada na raspolaganju je punionica na stlačeni prirodni plin. Ovo je prva samoposlužna (bezposadna) i potpuno automatizirana punionica na stlačeni prirodni plin od ukupno pet koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. Prirodni je plin stlačen na 250 bara, a izgaranje ovog plina manje šteti okolišu i na taj način doprinosi smanjenju onečišćenja zraka (manje dušikovih oksida, ugljičnog monoksida i krutih čestica PM). Stlačeni prirodni plin zauzima malo prostora pa je kao takav prikladan za gorivo za osobne automobile, ali isto tako i za vozila gospodarske namjene kao što su kamioni i autobusi. Korištenjem ovog energenta ostvaruju se i znatne financijske uštede, od 30 do 40 %, u odnosu na vozila koja pogone benzinski i dizel motori.

Novoizgrađena punionica na stlačeni prirodni plin smještena je na dobrom prometnom položaju, odnosno u blizini važnih prometnica – autoceste A3 (Bregana – Zagreb – Lipovac) i državne ceste D5 (povezuje Mađarsku i BiH).  Radovi na punionici započeli su u lipnju 2020. godine, a vrijednost investicije je 3.700.000,00 kuna bez PDV-a.

O investiciji TD Brod-plin d.o.o. i samom značaju punionice okupljenima je na otvorenju prezentirao Dalibor Bukvić, direktor Brod-plina, a tehnološki aspekt funkcioniranja punionice objasnio je Krešimir Marijanović, voditelj projekta izgradnje punionice na stlačeni prirodni plin. Punionicu je službeno otvorio gradonačelnik Mirko Duspara te Brod-plinu čestitao na ostvarenom projektu istaknuvši kako će nova punionica doprinijeti smanjenju onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i potaknuti građane na korištenje ekološki prihvatljivijih energenata.

Radno vrijeme punionice je od 0 do 24 sata, a nalazi se u Ulici Trešnjica 7 u Slavonskom Brodu. S obzirom da je punionica u potpunosti automatizirana i samoposlužna, plaćanje je moguće isključivo bankovnim karticama komercijalnih banaka.

Leave Comment