Punionica stlačenog prirodnog plina CNG

Stlačeni prirodni plin – gorivo budućnosti i prijatelj okoliša

Stlačeni prirodni plin (SPP ili eng. CNG – compressed natural gas) je prirodni plin u plinovitom stanju stlačen na tlak od 220 bar pri 15°C koji se koristi za pogon motornih vozila kao alternativno gorivo.

Stlačeni prirodni plin je gorivo koje danas nudi najbolji kompromis između ekoloških karakteristika, dostupnosti energetskih resursa i tehnološkog razvoja.

Zbog jednostavnog kemijskog sastava i emisije ispušnih plinova su manje u odnosu na ostala goriva. SPP je ekološki puno prihvatljiviji i jamči znatno čišće izgaranje, a njegove prednosti kod vozila očituju se u nižim troškovima održavanja, duljem životnom vijeku motora i značajnim uštedama u cijeni goriva u odnosu na dizelsko gorivo i motorni benzin.

Ekološka osviještenost, uz smanjenje troškova eksploatacije pri većem broju prijeđenih kilometara u odnosu na vozila s konvencionalnim gorivima, neki su od glavnih motiva koji su mnoge autobusne flote, komunalna poduzeća, dostavna poduzeća i ostale subjekte navele na odluku o uvođenju SPP vozila u njihove vozne parkove.

Upotreba SPP goriva u svijetu raste iz godine u godinu pa se tako broj SPP vozila u upotrebi povećava po godišnjoj stopi od oko 30 posto.

Veće korištenje SPP-a potaknut će i planovi EU da do 2020. udio plina u prometu bude 10 %, a to gorivo se prihvaća kao karika između klasičnih i hibridnih vozila na struju.

Većina svjetskih autoindustrija već proizvodi vozila koja su tvornički prilagođena korištenju benzina i SPP-a kao bivalentna ili samo kao monovalentna (samo SPP) vozila.

Stlačeni prirodni plin (SPP) oko 13,3 kWh/kg
Benzin oko 8,6 kWh/l
Dizel oko 9,9 kWh/l
Autoplin (UNP) oko 6,8 kWh/l

Doseg CNG vozila – Svako CNG vozilo ima dva spremnika, jedan za CNG, a drugi za benzin. Doseg vozila ovisi o veličini oba spremnika i u načelu je jednak ili veći od dometa automobila na benzinski pogon. Energetska vrijednost jednog kilograma CNG-a jednaka je 1,57 litara benzina, 1,39 litara dizel goriva i 1,98 litara autoplina. CNG vozila tvornički su razvijena i proizvedena te stoga pouzdana. Vozila su slična benzinskim vozilima, pa je i opseg održavanja sličan. Uz to se moraju održavati plinske instalacije za CNG vozila. Na web stranici cng.si koju je pokrenulo Gospodarsko interesno udruženje za distribuciju prirodnog plina iz Slovenije stoje podaci kako npr. vozilo VW up može za trošak od 10 eura prijeći 180 km sa benzinom i 351 km sa CNG-om (SPP-om). Također je navedeno kako vozilo Seat Arona može za 10 eura prijeći 161 km sa benzinom, 203 km sa dizelom i 302 km za CNG-om.

Punionica stlačenog prirodnog plina CNG

ADRESA

  • Ulica Trešnjica 7
  • 35 000 Slavonski Brod, Hrvatska

 

KONTAKT

  • + 385 (0)99 323 95 57

 

RADNO VRIJEME

  • Svaki dan od 0 do 24 h

 

CIJENA SPP (CNG)

_ , _ _ kn/kg

 

  • Načini plaćanja: isključivo karticom

 


Croatian-icon Najbliže SPP (CNG) punionice u okolici Slavonskog Broda

  • Zagreb (Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, Hrvatska)
  • Rijeka (Milutina Barača 48, 51 000 Rijeka, Hrvatska)
  • Novi Sad (Sentandrejski put bb, 21 000 Novi Sad, Srbija)
  • Beograd (Zeleznicka bb, 11 000 Beograd, Srbija)
  • Ljubljana (Cesta Ljubljanske brigade 1, 1 000 Ljubljana, Slovenija)